Boerensjees

In 2021 werd ik door een klant benaderd voor wel een heel speciaal project, nl. een Boerensjees opnieuw stofferen. Maar kon ik dit wel, was de verwachting van de klant niet veels te hoog, zoiets had ik nog nooit eerder gedaan. Mijn verstand zei: NEE . Maar eigenlijk wilde ik dit toch wel heel graag proberen en van binnen voelde ik mij ook best vereerd dat ik hiervoor wer.

De sjees werd gebracht en de stoffen werden uitgezocht. En ondertussen dacht ik bij mezelf, hoe te beginnen. Totdat ik aan de wijze woorden van mijn lieve schoonmoeder dacht. Zij zei altijd op zijn fries “Ik begjin”. En zo ben ik dus ook begonnen. In de onderstaande foto’s kunt u het hele project volgen van begin tot eind.

De kap wordt deel voor deel gemald, zodat we deze als een patroon op de stof kunnen leggen

Hier is het raampje in hout uit gefreesd, hier wordt weer een mal in gemaakt van een stukje gebogen en opengesneden koperbuis. In deze mal wordt het gesmolten lood in gegoten, zodat de boerensjees weer officiƫle loden raampjes krijgt waar het glas in zal worden vastgezet.

De binnenkant wordt afgewerkt met een bijpassende bies

De beugels zijn bevestigd aan de buitenkant van de kap

En zoals u kunt zien is dit project geslaagd!